default-header
HomeWijzigingen in de Kleineondernemersregeling (KOR) per 2025: Wat betekent dit voor jou?

Wijzigingen in de Kleineondernemersregeling (KOR) per 2025: Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2025 wordt het voor ondernemers in de EU eenvoudiger om de Kleineondernemersregeling (KOR) toe te passen in andere EU-lidstaten. Dit betekent dat Nederlandse ondernemers die internationaal actief zijn, straks in meerdere landen de KOR kunnen gebruiken zonder zich in elk land afzonderlijk te registreren of btw-aangifte te doen. Voor ondernemers die alleen in Nederland werken, blijven de regels grotendeels hetzelfde.

Belangrijkste veranderingen in de KOR:

  • Eenvoudigere aan- en afmelding: Vanaf 2025 kun je de KOR tussentijds opzeggen en daarna sneller opnieuw aanvragen. Dit is een versoepeling ten opzichte van de huidige regeling, waarbij een verplichte deelname van drie jaar geldt.
  • Geen btw-aangifte in andere EU-landen: Als je in meerdere EU-landen zaken doet, hoef je jouw onderneming straks niet meer apart te registreren of btw-aangifte te doen in de landen waar je de KOR toepast.

Voorwaarden voor de KOR:

  • Jouw omzet in een lidstaat waar je niet gevestigd bent, mag niet hoger zijn dan de drempel die daar geldt voor de KOR. In Nederland is deze drempel €20.000 per jaar. Deze drempel kan per land verschillen, maar is maximaal €85.000.
  • Daarnaast mag je totale jaaromzet binnen de EU niet hoger zijn dan €100.000.

Is de KOR interessant voor jou?

De KOR is vooral interessant als je weinig tot geen btw kunt aftrekken, geen grote investeringen plant en jouw klanten niet btw-plichtig zijn. Let op: Toepassing van de Nederlandse KOR betekent niet automatisch dat de regeling in andere EU-landen geldt. Je moet voldoen aan de specifieke KOR-voorwaarden van elk land waarin je actief bent, zoals eerdergenoemde omzetdrempels.

Heb je vragen over de toepassing van de KOR in Nederland of andere EU-landen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!